Home / Opinie / Serious Game rond China

Opinie artikel

Serious Game rond China


Jublieumeditie Johan de Witt Conferentie 2019 in het teken van China

 De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. Grote schepen met containers uit China meren regelmatig af in de Rotterdamse haven. De havens van beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen nationale belangen. Dit dilemma was de reden voor de organisatie van de Johan de Witt Conferentie om op donderdag 5 september, tijdens haar tiende editie, een ‘Serious Game’ te organiseren. Een ‘game’ waarbij de spanning tussen handelspartner China enerzijds en de expansiedrift van China op zee anderzijds centraal stond.

De ‘Serious Game’ van de Johan de Witt Conferentie werd in twee fasen gespeeld, ieder met een eigen scenario. Jonathan Holslag leidde daarbij als Chinakenner de twee ontwikkelde scenario’s ieder apart in, waarna deze live op het podium werden gespeeld. Daarbij werd de game ondersteund met filmbeelden van incidenten en nieuwsfeiten.

Red and Blue team
Het blauwe team kreeg bij elk scenario enkele dilemma’s voorgeschoteld, waarover moest worden beslist. Daarbij krijgt het publiek een interactieve rol: voor elke beslissing in het spel werd de zaal geraadpleegd. Elke keuze leidde daarbij tot een of meer consequenties vanuit het rode team, dat China vertegenwoordigde. Die konden gevolgen hebben voor noodzakelijke capaciteiten, maar ook voor de operationele inzet: de rules of engagement.

Klinkende namen
De twee teams van vooraanstaande voormalig-marineofficieren en hoge ambtenaren, onder leiding van moderator Liesbeth Staats, hebben het ‘Serious Game’ doorlopen. Deelnemers aan de teams bevatten klinkende namen zoals onze voormalig permanent militair vertegenwoordiger voor de NAVO in Brussel, vice-admiraal Ben Bekkering, politiek filosoof en strateeg Ties Dams en Heineken topbestuurder René Hooft Graafland. Hun deskundigheid werd gecomplementeerd met senior onderzoeker partner Frans Paul van der Putten van Clingendael en KTZ BD Jeroen Franken, die enkele jaren militair attache in China was.

Expertpanel
De consequenties van de beslissingen van de beide teams leiden tot aanbevelingen die in een paneldiscussie worden voorgelegd aan experts, die in de gemodereerde policy discussion vervolgens de consequenties voor de Koninklijke marine bespraken. Daarbij werd Han ten Broeke (HCSS) bereid gevonden, om samen met kamerleden Sven Koopmans (VVD) en Bram van Ojik (GL) de middag te analyseren.

Succes
De middag werd afgesloten met een receptie op het achterdek van Zr.Ms. Rotterdam, waar met een tevreden gevoel kon worden teruggekeken op een succesvolle tiende editie van de Johan de Witt Conferentie. Het is de intentie om ook volgend jaar weer een Johan de Witt Conferentie te organiseren, in samenwerking met KIMAV. Daarover informeren wij u via www.johandewittconferentie.nl.

Lees hier de special die we in samenwerking met de KVMO maakten, ter voorbereiding op deze conferentie => Marineblad_aug_2019

 

 

Meer opinie artikelen