Home / Opinie / Nieuwe marineschepen goed voor onze economie

Opinie artikel

Nieuwe marineschepen goed voor onze economie


 

De huidige marinevloot heeft een gemiddelde leeftijd van twintig jaar, schepen zijn nodig aan vervanging toe. Gelukkig is binnen het regeerakkoord 1,5 miljard euro vrijgemaakt voor defensie. Het betekent groen licht voor de vervanging van mijnenjagers, fregatten en onderzeeboten. Los van het Defensie-belang van een hypermoderne vloot kan dit een enorme impuls geven aan ontwikkeling, industrieel werk en belangrijke innovatie.

Die vernieuwende kracht van de Nederlandse marinebouw komt voort uit de bijzondere manier van samenwerken in dit cluster. Marineschepen worden hier niet gebouwd door “gewoon te bestellen”.  Al eeuwenlang worden schepen binnen de “Gouden Driehoek” van de drie O’ s, Overheid (Defensie), Onderzoeksinstellingen en Ondernemingen, ontwikkeld en gebouwd. Die continue afstemming heeft al vele high tech schepen opgeleverd. Schepen, die bovendien allemaal op tijd en binnen budget zijn opgeleverd.

Met dit ‘launching customer’ principe, is onze zelfscheppende marinebouw al eeuwenlang succesvol. In tegenstelling tot de genationaliseerde marinebouw in de omringende landen, is zij daarbij niet afhankelijk van enige staatsteun. Wie denkt dat deze zelfscheppende industrie zich uitsluitend beperkt tot de regio’s van Rotterdam, Den Helder en Vlissingen, heeft het goed mis. De tientallen toeleveranciers en producenten in deze sector hebben vestigingen in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Brabant, Limburg, Zuid-Holland en Zeeland. Heel Nederland profiteert dus van deze innovatieve industrie.

Het is echter geen automatisme dat de nieuwe schepen allemaal op deze manier in Nederland worden gebouwd. De bovengenoemde “Gouden Driehoek” vereist immers dat de “O” van Overheid een sterke partij is binnen het team. Jarenlange bezuinigingen hebben hun tol geëist. Binnen de overheid lijken stemmen op te gaan “kunnen we als overheid zo’n nieuwbouw-programma nog wel managen? Kunnen we niet beter een bestaand scheepstype kopen van een buitenlandse werf?” Los van dat we de Marine dan opschepen met een verouderd ontwerp, verdwijnt zo een werkvolume van duizenden banen naar het buitenland. Dat is natuurlijk iets wat we niet willen, daarom hopen we dat de drie projecten geheel in Nederland worden aanbesteed. Dat is niet alleen goed voor de Nederlandse economie, maar levert ook het beste schip voor de beste prijs!

Origineel artikel: https://maritimebyholland.nl/news/nieuwe-marineschepen-goed-voor-onze-economie/

Meer opinie artikelen