Home / Opinie / Minister van Defensie zet belangrijke stap vooruit

Opinie artikel

Minister van Defensie zet belangrijke stap vooruit


Minister van Defensie Hennis-Plasschaert zet vandaag, samen met haar Belgische collega Vandeput, een belangrijke stap vooruit voor de vervanging van M-fregatten en Mijnenjagers.

 Met de ondertekening van een ‘Letter Of Intent’ (LOI) wordt samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, verwerving en instandhouding van de beide vervangingsprojecten aangegaan. De Nederlandse maritieme sector juicht de stap van de Minister van Defensie toe. Een logische stap, gezien het feit dat de Nederlandse en Belgische marines vrijwel volledig zijn geïntegreerd.

De vervanging van deze marineschepen is een investering in wereldwijde (maritieme) veiligheid en stabiliteit, maar ook een boost voor de innovatiekracht, werkgelegenheid, internationale concurrentiepositie, vitaliteit van de maritieme sector en de economische positie van beide landen. Het draagt bovendien direct bij aan de internationale duurzame maritieme toppositie van ons land. De samenwerking met België is daarnaast een toonbeeld van concrete Europese samenwerking.

Momenteel wordt door Nederland Maritiem Land, samen met het NIDV en partners uit de industrie en overheid, gewerkt aan een studie om de economische effecten van de marinebouw in Nederland in kaart te brengen. Zij kijkt met vertrouwen uit naar het politieke besluitvormingsproces in beide parlementen, dat uiteindelijk moet leiden tot de noodzakelijke vervanging van deze beide scheepstypes. Daarbij is zij ervan overtuigd dat niet alleen de veiligheid van beide landen, maar ook de maritieme industrie een boost krijgt door deze voorgenomen samenwerking.

Bron: Minister van Defensie zet belangrijke stap vooruit – Nederland Maritiem Land

Meer opinie artikelen