Home / Activiteiten / Geanimeerde discussies tijdens de Johan de Witt Conferentie 2021

Activiteit

Geanimeerde discussies tijdens de Johan de Witt Conferentie 2021

2 september, 2021

Met het thema ‘This is your backyard!’ rolden we tijdens de Johan de Witt Conferentie drie scenario’s uit, die gezien de huidige situatie in de wereld absoluut realistisch zijn. De centrale vraag daarbij was ‘of’ en ‘hoe’ Nederland samen met Europese bondgenoten op deze maritieme scenario’s moet reageren.


Na een jaar van alleen online aanwezigheid, was het op 2 september weer tijd voor een echte Johan de Witt Conferentie. Dit jaar werd die gehouden in Hal 4 aan de Maas, met uitzicht op de haven van Rotterdam. Een panel van experts vanuit diverse geledingen behandelde daarbij scenario’s die gezien de huidige geopolitieke situatie uiterst realistisch zijn. Het thema van de conferentie was dan ook ‘This is your backyard!’. Na een eerste analyse door de panelleden, mocht de zaal haar stelling innemen, en daarover van gedachten wisselen met het panel en andere leden in de zaal. Daarbij deskundig begeleid door Marcel-Paul Hasberg, Programmamanager strategische defensie analyse bij TNO.
Panel Johan de Witt conferentie:

– Timo Koster, Ambassadeur in algemene denst bij MinBuZa en voormalig ASG Plans and Policy bij NATO

– Caroline Nagtegaal, Lid Europees Parlement voor de VVD met als dossier Binnenvaart en Klimaat

– Rob Verkerk, Voorzitter Nederland Maritiem land en Voormalig Commandant Zeestrijdkrachten

– Kimberley Kruijver, Strategic Analyst bij TNO, Voorheen werkzaam bij Instituut Clingendael

– Cyril Widdershoven, Eigenaar van Verocity en Risico-analist Economie, Olie en Gas, MENA regio

De stellingen leidden tot geanimeerde discussies in de zaal. De conferentie werd afgesloten met een analyse van de komende en gaande Commandant Zeestrijdkrachten, daarbij geflankeerd door de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten.

Lees hier het verslag op Marineschepen.nl over deze Johan de Witt Conferentie

Meer activiteiten